Věříme, že vánoční dary a silvestrovské oslavy jsou nejpamětnější tehdy, když rodinu a přátele překvapíme i vlastnoručně vyrobenými dobrotami. Chutě a vůně mísící se s intimní atmosférou s námi zůstanou dlouho, a tedy s malým gurmánským dárkem můžeme darovat mnohem víc, než bychom si mysleli.

Uvažujeme-li o tom, jaký jedlý – pitný dárek připravit s obrovskou láskou, potom nás může limitovat pouze naše představivost. Čokoládové bonbony a vánoční lízátka vyžadují jistou zručnost, ale kdo by neocenil nedokonalost domácích sladkostí? Je však mnohem jednodušší, když připravíme voňavý balíček ze sušeného ovoce a obilných vloček, anebo namícháme směs kvalitních koření, anebo ochutíme olivový olej rostlinami. Ať se rozhodneme pro kterýkoliv z nich, dejme si na něm záležet, oblečme ho do svátečního, zabalme ho do krásné krabičky anebo ho naplňme do jedinečných lahví, aby byl součástí dekorace stolu a sváteční večeře.

Nyní vám doporučíme tři vícekrát odzkoušené alkoholické nápoje, tři sladké, voňavé domácí likéry, které se zaručeně stanou tradičním slavnostním nápojem, když je ochutnáme.

Toffifee likér

  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vajíčko
  • 15 ks Toffifee
  • 200 ml kondenzovaného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml vodky
  1. Bonbóny Toffifee dáme na půl hodiny do mrazáku, aby trochu ztvrdly, tak se jednodušeji rozdrobí.
  2. Zmrazené Toffifee vložíme do mixéru a pomeleme je.
  3. Hnědý cukr, vajíčko a pomleté Toffifee vložíme do hrnce a na nízkém ohni je rozpustíme, aby dosáhly krémové konzistence.
  4. Přilijeme kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a spolu je povaříme.
  5. Potom směs sundáme z ohně a ponorným mixérem ji rozmixujeme dohladka.
  6. Necháme ji úplně vychladnout a až potom k ní přidáme vodku.
  7. Likér naplníme do sterilizovaných, čistých lahví. V chladničce vydrží 2-3 týdny.

Irský krémový likér

  • 250 ml smetany ke šlehání (30-32%)
  • 20 ml plnotučného mléka (3,5%)
  • 30 g krystalového cukru
  • 170 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 ml silné kávy
  • 200 ml whisky
  • 1 polévkovou lžíci vanilkové esence
  1. Smetanu s mlékem přivedeme k varu a odložíme bokem.
  2. Cukr zkaramelizujeme v rendlíku s vysokou stěnou. Když je cukr zkaramelizovaný, za stálého míchání k němu přilijeme směs horké smetany a mléka.
  3. Když jsme směs vymíchali do hladka, přidáme k ní kondenzované mléko, vanilku, whisky, kávu a přivedeme ji k varu.
  4. Likér následně nalijeme do lahví a minimálně 1 den ho necháme odstát v chladničce, aby se v něm chutě důkladně spojily.

Zdroj: cookpad.com

Pomerančový likér

  • 1 l kvalitní vodky
  • 40 dkg cukru
  • 5 velkých pomerančů
  • 1 citron
  • voda
  1. Ovoce pořádně omyjeme kartáčem, abychom z něho odstranili zbytky chemikálií.
  2. Kůru pomeranče oloupeme škrabkou na zeleninu. Dáme pozor na to, aby na kůře nezůstala bílá část, likér by z ní mohl být hořký.
  3. Kůru vložíme do velké, dobře umyté zavařeninové skleničky, zalijeme ji vodkou, přikryjeme a necháme odstát na tmavém, chladném místě alespoň 1 týden. Směs každý den promícháme.
  4. Po týdnu uvaříme sirup z cukru a 5 dl vody. Když vychladne, přilijeme ho do scezeného likéru a v uzavřené skleničce ho opět necháme odpočinout, tentokrát dva týdny, denně ho protřepeme.

Tip: Čím déle likér zraje, tím je chutnější.

Zdroj: vital.hu

Autor

Redakční rada OTTO Blogu

Redakční rada OTTO Blogu

Na OTTO Blogu každý den naleznete inspirace o módě, domácnosti a životosprávě. Vyhledáme pro vás ty nejnovější trendy z oblasti módy anebo bytového dizajnu. Nabídneme vám zprávy a novinky, užitečné tipy a rady ohledně životosprávy a zároveň představíme i must-have kousky dané sezóny.