Nastala horka. Kromě lehkých letních pokrmů toužíme po studených nápojích. Nepřetržité doplňování tekutin je nevyhnutné, buďme proto připraveni a dejme si vychladit čerstvé, nealkoholické domácí nápoje. Jejich příprava je velmi jednoduchá a jsou podstatně levnější než nápoje z obchodu. A navíc chutnají výborně i bez cukru.

Co je smoothie a z čeho je připravit?

Je to nápoj připravený z čerstvého nebo mraženého ovoce, zeleniny a bylinek, jeho konzistence se zlehčuje/zahušťuje ledovými kostkami, minerální vodou nebo rostlinnými šťávami. Ve srovnání s ovocnými a zeleninovými polévkami obsahuje mnohem více vlákniny a na rozdíl od shaku neobsahuje mléčné výrobky.

Existují i smoothie mixéry, ale klidně můžeme použít i stolové nebo tyčové mixéry. Při výběru složek berme ohled na rozměry, výkon a nože našeho kuchyňského robotu. Je-li třeba, nakrájejme ovoce a zeleninu na menší kousky.

RECEPTY NA SMOOTHIE

Borůvkové smoothie

pro 4 osoby (doba přípravy: 10 minu)

petrrgoskov | Adobe Stock
  • 400 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • 1/4 avokáda
  • 400 ml kokosové vody
  • šťáva z 1-2 limetek
  • 4 plátky limetky ke zdobení
  • led
  • 4 ks tenké bambusové špejle

Borůvky umyjeme. 4 pěkné bobulky odložíme bokem na zdobení. Lžičkou vydlabeme dužinu čtvrtky avokáda. Borůvky s kokosovou vodou a limetkovou šťávou rozmixujeme na pyré. Do sklenic vložíme led a můžeme dávkovat smoothie. Jako ozdoba poslouží bambusová špejle, na kterou napíchneme plátek limetky a borůvku. Místo avokáda je možné použít i banán a kokosovou vodu můžeme nahradit mandlovým mlékem. 

Smoothie s nektarinkou, žlutým melounem a banánem

pro 4 osoby (doba přípravy: 15 minut)

irina | Adobe Stock
  • 500 g žlutého melounu             
  • 3 ks (cca 300 g) nektarinek
  • 2 ks banánů
  • 200 ml kokosového mléka (přírodní)
  • 1-2 lžíce citronové šťávy         
  • 4 měsíčky nektarinky na ozdobu

Vyškrabeme jadérka melounu, odřežeme šupinu a nakrájíme dužinu na kostky. Nektarinky umyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky a nakrájíme. Oloupeme banán a rovněž ho nakrájíme. Ovoce, kokosové mléko a citronovou šťávu spolu rozmixujeme. Rozdělíme do čtyř sklenic a ozdobíme podle vlastního kusu měsíčky nektarinky.

Smoothie z manga a rukoly

pro 4 osoby (doba přípravy: 15 minut)

zamuruev | Adobe Stock
  • 1 velký svazek rukoly
  • 1 ks manga
  • 35 g zázvoru
  • 750 ml šťávy z marakuje

Rukolu umyjeme a nakrájíme na větší kusy. Mango očistíme a odstraníme pecku. Očistíme a nastrouháme zázvor. Rukolu, mango, nastrouhaný zázvor a šťávu z marakuje rozmixujeme na pyré. Nalijeme do sklenic a můžeme podávat.

RECEPTY NA LIMONÁDU

Limonáda je dokonale osvěžující letní nápoj připomínající dětství, která kromě trojice cukr – citronová šťáva – voda může být ochucena nespočetnými způsoby, dokonce v dekorativních sklenicích, a zdobená ledem, bylinkami a ovocem bude ještě žádanější.

Klasická citronová limonáda      

pro  4 osoby (cca 1 litr, doba přípravy: cukrový sirup s vařením a chlazením 2 hodiny + 10 minut na smíchání)

fahrwasser | Adobe Stock
  • asi 150 ml čerstvě vylisované citronové šťávy (2 citrony)
  • 1 litr vody
  • cukr podle chuti
  • štipka soli
  • citronová tráva nebo máta podle chuti

Nejprve připravíme cukrový sirup: 500 ml vody s cukrem a solí vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Potom sirup necháme vychladnout a následně smícháme ve džbánu s citronovou šťávou a zbývající (nejlépe vychlazenou) vodou. Přidejme několik lístků citronové trávy nebo máty, aby to bylo ještě lahodnější. Můžeme přidat i ledové kostky, aby limonáda zůstala dlouho studená.

Osvěžující limonáda z okurky a bazalky

pro 4 osoby (doba přípravy: 10 minut)

zia_shusha | Adobe Stock
  • 1 salátová okurka
  • šťáva z 1 citronu
  • 8-10 listů bazalky
  • 2-3 lžíce medu
  • minerální voda     
  • ledové kostky

Umyjeme a oloupeme ¾ okurky. Jednu čtvrtinu necháme neočištěnou a nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka. Očištěnou okurku nakrájíme a spolu s medem a bazalkou rozmixujeme na pyré. Přidáme citronovou šťávu a doplníme minerální vodou. Do čtyř sklenic na limonádu rozdělíme kolečka okurky a zalijeme je připravenou okurkovou limonádou. Přidáme ledové kostky, aby byla limonáda ještě více osvěžující.

Zázvorová limonáda – Dokonale nízkokalorická k uhašení žízně

pro 4 osoby (cca 1 litr, doba přípravy: vaření a chlazení 2 hodiny + 10 minut smíchání)

valya82 | Adobe Stock
  • 1 ks asi 10centimetrový zázvor
  • 3 ks citronu (nejlépe bio)
  • 1 lžíce medu
  • 1 litr vody

Čerstvý zázvor očistíme a nastrouháme nadrobno. Jeden citron důkladně umyjeme a nakrájíme na tenké plátky i s kůrou. Z dalších dvou citronů vylisujeme šťávu. Mezitím v nádobě převaříme vodu. V limonádové lahvi nebo ve džbánu důkladně promícháme nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu, med a kolečka citronu. Dáme do chladničky na dvě hodiny, aby se chutě spojily. Můžeme přidat i mátu a místo citronu použít i limetku nebo pomeranč.

Autor

Redakční rada OTTO Blogu

Redakční rada OTTO Blogu

Na OTTO Blogu každý den naleznete inspirace o módě, domácnosti a životosprávě. Vyhledáme pro vás ty nejnovější trendy z oblasti módy anebo bytového dizajnu. Nabídneme vám zprávy a novinky, užitečné tipy a rady ohledně životosprávy a zároveň představíme i must-have kousky dané sezóny.